Твоето име - макото - Peppermill Books LTD

Peppermill Books
Go to content
" Твоето име " - Макото Шинкай
Къде живеят спомените?
 
 
Макото Ниицу,  роден на 9 февруари 1973 година, известен предимно като Макото Шинкай, е японски аниматор, режисьор, писател и художник на манга. Той започва кариерата си като аниматор на видеоигри с Nihon Falcom през 1996 година и получава световно признание през 1999 година като режисьор с издаването на оригиналната видеоанимация „Тя и нейната котка“ . Така започва дългогодишната си връзка с CoMix Wave Films.   

„Твоето име“ е роман със страна история – работата по анимираният филм е вървяла успоредно с писането на историята. Читателят ще се ориентира в този творчески процес, когато прочете послеписа към романа.
Историята на Таки и Мицуха с изумителния фантастичен, но така близък и разбираем елемент, набира невероятна скорост още с излизането на книгата и впоследствие с дебюта на филма, който и до 2022 година остава третия най-касов анимиран филм на всички времена. Два милиона и половина копия от книгата се продават само в периода 2016 – 2018 година. Другите два анимирани романа на Макото Шинкай, „Пет сантиметра в секунда“ и „Времето с теб“, постигат подобен успех, поради уникалния сюжет, умело разказаната история и като че при Шинкай този спиращ дъха обрат, тази безумна въртележка на която човек се качва без предварително да е закопчал предпазния колан, е по-скоро вълнуващо преживяване, а не сгромолясване, преди въртележката да започне пак да се закатери полека нагоре.
„Твоето име“ е история, към която всеки един от нас е съпричастен. Всички ние винаги търсим или сме търсили онова нещо, онзи някой, онова място, за което в сърцето ни има една останала празнина, толкова осезаема, така болезнена. Някои се отказват да търсят. „Твоето име“ според Макото Шинкай има една цел – да помогне на хората, които носят тази празнина и преживяват копнеж по нещо несбъднало се, да не се отказват.
Да се каже, че това е една романтична история би било сериозно подценяване на книгата. В нея има красота, нашепнати поверия от древни времена, има добро, зло, нормални човешки взаимоотношения, приятелство и вражда,  драма и смях. Има любов. Има спомени.
„Къде живеят спомените?“ – това се пита Таки. Къде живеят вашите спомени? Къде са пуснали корен вашите копнежи? За какво, за кого копнеете? Какво и кого чакате? И как се борите да го намерите?
„Твоето име“ е като четка за обиране на паяжини и прах – паяжините върху желанията ни, на тъгата ни по непостигнатото, върху ямата оставена от нещо липсващо. И едва почистени от праха и паяжините, можем да ги изровим желанията и емоциите си от  спомените и от сънищата си и да се изправим и да продължим а търсим. Още малко, още малко да се надяваме.
Дори ако над нас в небето има падаща комета.
Peppermill
Gergana Decheva
+359 88 261 4385
+359 88 337 9697
peppermillbooks@gmail.com

Back to content